Το Αγρίνιο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας όπου μαζί με την Πάτρα και τα Ιωάννινα αποτελούν τα 3 μεγαλύτερα αστικά κέντρα στο δυτικό τμήμα της χώρας.
 
Οικονομικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο του μεγαλύτερου νομού της χώρας, το Αγρίνιο είναι χτισμένο σε πεδινή έκταση. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, οφείλει το όνομά του στον ήρωα Άγριο, απόγονο των ηρώων της Καλυδώνας και της Πλευρώνας. Συνοικίστηκε κατά πάσαν πιθανότητα στα τέλη του 14ου-αρχές 15ου αι. - οι κάτοικοί του ήταν, κυρίως, πρόσφυγες των ορεινών της Αιτωλίας, της Ευρυτανίας και της Ηπείρου, στους οποίους προστέθηκαν αργότερα πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και πληθυσμοί από τα καμποχώρια της Τριχωνίδας και της Ακαρνανίας. Επί Τουρκοκρατίας το Αγρίνιο ήταν γνωστό ως Βραχώρι και υπήρξε τουρκικό προπύργιο στη Δυτική Στερεά. Έλαβε μέρος στην Eπανάσταση του 1821 και πήρε τη σημερινή ονομασία του το 1835. Κύρια πηγή πλούτου για την πόλη αποτέλεσαν η καπνοκαλλιέργεια και το καπνεμπόριο - "χρυσή εποχή του καπνού" υπήρξε η δεκαετία 1925-1935. Ανάσα στην πυκνοδομημένη σύγχρονη πόλη δίνουν οι μικρές πλατείες, οι χώροι πρασίνου και οι πεζόδρομοι με τα εμπορικά καταστήματα και τα καφέ.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το Παπαστράτειο δημοτικό πάρκο: Ο μεγαλύτερος χώρος αναψυχής της πόλης (έκτασης 54 στεμμάτων) κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές, θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις. Μέσα στο πάρκο λειτουργεί αναψυκτήριο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου βρίσκεται σε χώρο πλησίον του Δημοτικού Πάρκου της πόλης και περιλαμβάνει ευρήματα από την προϊστορική έως και τη ρωμαϊκή εποχή τόσο από την περιοχή του Αγρινίου και την αρχαία πόλη, όσο και από ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Κτίστηκε με δωρεά των Αδελφών Παπαστράτου και τα εγκαίνιά του έγιναν το 1969. Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους όλου του Νομού Αιτωλ/νίας. Στον αύλειο χώρο του Μουσείου βλέπει κανείς επιτύμβιες στήλες, με σημαντικότερη αυτή του Νικηφόρου και της Σωσώς. Ακόμη βλέπουμε τους δύο ρωμαϊκούς κορμούς γυναικείων αγαλμάτων από τη Στράτο του 2ου μ.Χ. αιώνα.
Το Λαογραφικό Μουσείο(τηλ. 31021). Ιδρύθηκε το 1977 από τον "Παναιτωλοακαρνανικό Σύλλογο Γυναικών". Τα εκθέματά του, που προέρχονται κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία, καλύπτουν την περίοδο 1821-1920.
Εκεί εκτίθενται φορεσιές, εργαλεία και χειροτεχνήματα με κύρια έμφαση στην καλλιέργεια του καπνού (κύριο προϊόν του λεκανοπεδίου του Αγρινίου) και την τοπική παράδοση. Η Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και η αίθουσα τέχνης Καπράλου. Το σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, πρότυπο αρχιτεκτονικής και λειτουργικής μελέτης, χτίστηκε το 1984, με δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος ΑΒΕΣ. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη (τηλ. 22393), που διαθέτει χιλιάδες τόμους και σπάνια βιβλία, ιδρύθηκε το 1961 και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1964 με δωρεά των αδελφών Παπαστράτου. Στην Αίθουσα Τέχνης (τηλ. 33568) στεγάζεται έκθεση γλυπτών του φημισμένου γλύπτη Χρήστου Καπράλου (1909-1993), με έργα της περιόδου 1930-1954.
Οι διατηρητέες καπναποθήκες Παπαστράτου και Παπαπέτρου.
Το άλσος του Αγίου Χριστοφόρου: Καλύπτει λόφο πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων, είναι πυκνόφυτο και καταπράσινο. Εδώ βρίσκεται ο παλιός ναός του Αγίου Χριστοφόρου
Ο ναός της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα, του 8ου - 9ου αιώνα περίπου.


Η αρχαία Στράτος.
Η λίμνη Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας και της Ελλάδας, έχει επιφάνεια 97 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίμετρο 51 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 58 μέτρα. H Tριχωνίδα έχει μεγάλη αισθητική, οικολογική και αλιευτική αξία. Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπανίων ή απειλουμένων φυτικών και ζωικών ειδών. 
Κωμοπόλεις και χωριά απλώνονται γύρω από την απέραντη λίμνη που θυμίζει θάλασσα και απολαμβάνουν την όμορφη θέα σε αυτήν.
Η λίμνη Λυσιμαχία.
Το φαράγγι της Κλεισούρας
Το υδροηλεκτρικό φράγμα των Κρεμαστών
Το υδροηλεκτρικό φράγμα του Στράτου
Το υδροηλεκτρικό φράγμα Καστρακίου

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

Μεσολόγγι

Η σύγχρονη πόλη του Μεσολογγίου γοητεύει τους επισκέπτες με το παραδοσιακό χρώμα και την έντονη πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητά της.
Αιτωλικό
Γραφική κωμόπολη, χτισμένη σε νησίδα, ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες Αιτωλικού και Mεσολογγίου.
Αρχαία πόλη Οινιάδων με το αρχαίο θέατρο σημαντική παραθαλάσσια πόλη της Ακαρνανίας. Σώζονται εντυπωσιακά τμήματα τειχών, λείψανα του θεάτρου (5ος αι. π.Χ.), του νεωρίου και οικοδομημάτων της πόλης. Στο χώρο του θεάτρου δίνονται θεατρικές παραστάσεις
Ναύπακτος: Γραφική πόλη με μεγάλη τουριστική κίνηση, η Ναύπακτος διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της στον οικιστικό πυρήνα της. Το βενετσιάνικο κάστρο με την ωραία θέα, το μεσαιωνικό λιμάνι με τη ρομαντική ατμόσφαιρα, τα διατηρητέα κτίρια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα καφέ και τα εστιατόρια συνθέτουν ένα γοητευτικό σύνολο.


Θέρμο
Γραφική κωμόπολη με αξιόλογη εμπορική και τουριστική κίνηση, το Θέρμο, έδρα του ομώνυμου δήμου, διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του. Τα πετρόχτιστα σπίτια, η πλακόστρωτη πλατεία με το δημαρχείο, τα τρεχούμενα νερά και τα πλατάνια συνθέτουν την όμορφη εικόνα του Θέρμου.
Προυσός χτισμένος σε επιβλητικό τοπίο, είναι γνωστός για τη μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, που αποτελεί τόπο ιερού προσκυνήματος.

Καρπενήσι
H πόλη γνωρίζει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη χάρη στις φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιοχής αλλά και τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στον Τυμφρηστό (Βελούχι).
Αμφιλοχία: Παραλιακή κωμόπολη, χτισμένη στο μυχό του Aμβρακικού κόλπου είναι συγκοινωνιακός κόμβος και εμπορικό λιμάνι. Τα εστιατόρια, τα μεζεδοπωλεία και τα καφέ της προκυμαίας συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κίνηση της πολυσύχναστης κωμόπολης, που φημίζεται για τα τυροκομικά προϊόντα της.
Λευκάδα: η Λευκάδα ξεχωρίζει από όλα τα νησιά του Iονίου για την εύκολη πρόσβαση - συνδέεται οδικώς με την ηπειρωτική Ελλάδα. Eίναι νησί με ωραίες ακρογιαλιές, μαγευτικές παραλίες, κατάφυτες περιοχές, ορεινά παραδοσιακά χωριά, κυρίως στην ενδοχώρα, και γραφικούς παραλιακούς οικισμούς.